Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bockkommittén: Vi är jätteledsna

Uppdaterad
Publicerad
Bockkommittén i Gävle sörjer att bocken brunnit.

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, är både lite bedrövad och arg när TT frågar henne hur det känns att den jättelika halmskapelsen åter har förstörts.

-Den ska ju står där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

Årets upplaga hade enligt Nässert både fått bevakning och flamskyddsmedel för att försöka omöjliggöra attentat.

-Men skydd är ju ingen garanti för att den inte kan brinna, säger hon.

Nässert konstaterar också att det är polisens sak att utreda hur branden startat.

Många har hävdat att det kan bli bra reklam för Gävle även om någon tuttar på bocken och den bränns ner. Vad säger du om sådana tankar?

-Bockkommittén är väl medveten om att det är historien om bocken som har gjort den känd, svarar Maria Nässert och fortsätter:

-Men den har aldrig varit så uppmärksammad som de år den har fått stå kvar. När vi hade den impregnerad 2006 och 2007 hade vi otroligt mycket besök från hela världen. Och det är det bockkommittén vill uppnå: bocken ska vara på plats och göra Gävleborna stolta och sprida julstämning.

Så du håller inte med dem som säger att bockbrasorna ger bra marknadsföring?

-Nej, säger Maria Nässert bestämt och fortsätter:

-Vi får minst lika mycket pr och reklam när den är på plats.

Att Gävlebocken ska fås att återuppstå redan i år är dock inte aktuellt enligt Maria Nässert.

-Man gör en bock per år. Vi hade beställt nedmontering första vardagen efter nyår, och nu måste vi väl försöka att flytta det datumet.

Men nästa höst bygger ni en ny bock?

-Jamen precis, och den ska invigas före nästa första december, säger Maria Nässert.

Så ni har inte tappat sugen?

-I dag är vi ju väldigt ledsna, men vi får väl samla kraft och träffas i bockkommittén och ta nya tag, säger Maria Nässert.

Fakta: Har i snitt brunnit mer än vartannat år

Visa

– Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.

– 1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.

– 2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.

– Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.

– Höjd vid hornen: 13 meter.

– Vikt: 3,6 ton.

Källa: Bockkommittén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet