Upprörda landsbygdsbor i Borlänge. Foto: Anders Hansson/SVT

Landsbygdsuppror i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Under långfredagen åkte landsbygdsbor med traktorer, maskiner och banderoller runt om i landet till ett antal städer för att protestera mot de orättvisor de upplever på landsbygden.

I Borlänge sågs vid lunchtid runt 20 traktorer och några lastbilar köra i manifestation från Rommehed till Kupolen och Norra backa.

– Det sker en fanatisk urbanisering på bekostnad av landsbygden även om man betalar lika mycket skatt på landet. Det måste ju finnas någon slags basservice på landet, säger Erika Sörengård från Ervalla i Örebro län.

”Krav på djurhållning”

Erika Sörengård är initiativtagare till Landsbygdsupproret 2015, som har drygt 5 000 följare på Facebook. På upprorets hemsida står det att det räcker med ”urbanisering, landsbygdsmobbning, centralisering, orättvis konkurrens och nedlagda skolor och service”.

– Det måste till åtgärder för att vi ska få behålla våra lantbrukare och vår fina landsbygd. Till exempel en skatt på importerat kött eller att man ställer samma krav på djurhållning för importerat kött som vi har och även ett differentierat mjölkpris.

Enligt Erika Sörengård försvinner en bonde om dagen i Sverige. Hon tycker att politiken är helt inriktad på att befolka städerna och lägga landsbygdens framtid i EU:s händer. För att få till en dialog har hon varit i kontakt med näringsdepartementet och även kommunpolitiker har kontaktats.

”Behöver varandra”

– Vi vill främst sträcka ut en hand till stadsborna idag. Vi vill ha en dialog för att vi behöver varandra. Tyvärr är det ett väldigt svalt intresse från politiken men vi hoppas att vi efter det här kan få fram en plattform, säger Erika Sörengård.

På 22 orter, däribland i Borlänge, Eskilstuna, Sundsvall, Uddevalla och Örebro, kunde man se tecken på Landsbygdsupproret – i Stockholm med en ensam traktor på Mynttorget.

– Det är långt ifrån bondetåget för 101 år sedan med 30 000 bönder i Stockholm så det är ju inte på samma sätt, men vi har haft ett fantastiskt genomslag, säger Erika Sörengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.