Så ska Borlänge Energi lösa energifrågan när pappersbruket stänger. Mats-Erik Olofsson vd på Borlänge Energi berättar vilka uppvärmningsmetoder som kan komma ifråga. Foto: SVT

Borlänge förlorar 40 procent av sin uppvärmning när Kvarnsvedens pappersbruk stänger

Uppdaterad
Publicerad

När StoraEnso stänger Kvarnsvedens pappersbruk förlorar Borlänge energi också en av sina största energikällor. Brukets spillvärme går nämligen direkt in i Borlänges fjärrvärmenät, och hela 40 procent av Borlänge energis totala årsproduktion av värme kommer från pappersbruket.

Men trots att det inte är klart hur den förlusten ska ersättas så garanterar Borlänge energis vd värme till sina fjärrvärmekunder.

– Ingen Borlängebo kommer att bli utan värme, lovar Mats-Erik Olofsson, vd på Borlänge energi.

Kvarnsvedens pappersbruk

Oklart hur det ska ersättas

Men mer i detalj hur det här ska lösas vet han inte idag och om bara ett halvår måste Borlänge energi ha kompenserat för den värmeproduktion som kommit från pappersbruket. Bruket eldar sin panna med flis och spill från träråvaran. Exakt hur Borlänge energi ska ersätta den förlorade spillvärmen från pappersbruket är inte klart idag, men flera vägar kommer att prövas.

Hör mer i klippet vilka uppvärmningsmetoder som kan komma ifråga – och vilka som inte kan det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet