Foto: TT

Borlänge IVO-anmäler den egna hanteringen av corona på stadens äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun väljer att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande den egna hanteringen av coronaviruset i äldreomsorgen. – Om IVO bedömer att vi gjort något fel är det viktigt att få reda på det och vad vi borde gjort annorlunda så att vi kan dra lärdomar inför framtiden, säger Pernilla Söderlund, chef för sociala sektorn.

Det hela handlar om kommunens hantering av hälso- och sjukvård i samband med smittspridningen som orsakats av coronaviruset på flera av stadens äldreboenden under våren och sommaren 2020. Det gäller bland annat hantering av provtagning, skyddsutrustningen, dokumentation och om vårdtagare har fått rätt sjukvårdsinsatser.

Vill åtgärda brister

Men nu vill alltså kommunen synliggöra hanteringen och åtgärda eventuella brister efter att flera smittats tidigt i pandemin, på särskilda boenden i Borlänge.

Idag är kommunen rustade på ett annat sätt än i våras, enligt dem själva.

Patientsäkerhetslagen innehåller bland annat bestämmelser om hälso- och sjukvårdens skyldighet att rapportera och anmäla allvarlig skada eller sjukdom som en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, i samband med hälso- och sjukvård.

Syftet med lex Maria är att få en objektiv utredning av en inträffad allvarlig skada eller risk för skada, för att kunna förebygga att liknade händelser inträffar igen.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet