Borlänge kommun har högst andel sjukskrivna kvinnor i landet. Hör kommunalrådet om hur kommunen ska gå vidare med problematiken. Foto: Lotta Olin

Borlänge kommuns personal är näst sjukast i landet

Publicerad

Borlänge kommuns Borlänge kommuns personal är näst sjukast i landet. Endast Strängnäs kommun har högre sjukfrånvaro. Tittar man enbart på kvinnornas sjuktal toppar Borlänge listan.

Redan 2016 hade Borlänge kommun hög sjukfrånvaro och gick ut med att de bedrev ett målmedvetet arbete för att minska sjuktalen. Trots det ligger kommunen fortfarande alltså nästan högst i landet. Det visar SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) obligatoriska sjukfrånvaroredovisning 2018.

Sjukfrånvaro – stört bland vårdyrken

Sjukfrånvaron är störst bland dem som jobbar inom vårdyrken och lokalvård. Mari Jonsson, S, kommunalråd i Borlänge säger att kommunens tidigare åtgärder inte lyckats men att kommunen nu jobbar hårt med nya planer. 

-Jag tycker att de insatser vi har gjort som faktiskt har halverat sjukskrivningstal på vissa enheter, visar att det går att göra vissa saker med ganska enkla medel.

Mål, handlingsplaner, uppföljning och utbildning av chefer ska lösa problemen. Men inga extra pengar satsas. 

Fokuset: Allmänna uppdraget

-Jag har ingen summa pengar vi satsar specifikt på det här utan det är det allmänna fokuset på uppdraget. Vi har en pott pengar till att arbeta med arbetsmiljöfrågor i varje enhet och det är varje chefs ansvar att jobba med det. 

HR-strategen Jonas Flank tror på snabb förändring av de dåliga sjuktalen. 

-Nu vet vi om problemen och jag är övertygad om att vid årets slut kommer vi att se ett helt annat resultat och det visar redan prognosen på. Vi har minskat sjukfrånvaron med över en procent redan och prognosen är att vi går under det mål vi satt upp kommungemensamt på 8,5 procent.

I klippet förklarar kommunalrådet vad kommunen gör för att ändra på sjukskrivningstalen, och HR-strategen Jonas Flank berättar vad personalavdelningen gör för att hitta förklaringen till de höga sjukskrivningstalen bland kvinnor. 

Kommuner med högst sjukfrånvaro i landet 2018:

Visa

1) Strängnäs kommun, 9,7 procent

2) Borlänge kommun, 9,5

3) Dorotea kommun, 9,4 

4) Lerums kommun, 9,2

5) Oxelösunds kommun, 9,1

6) Ljusdals kommun, 8,9

7) Malå kommun, 8,8

8) Göteborgs stad, 8,6

9) Trollhättans stad, 8,5

10) Vänersborgs kommun, 8,5

Källa: Obligatoriska sjukfrånvaroredovisningen 2018, SKL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer