Foto: Nyhetsbyrån Siren

Borlänge mest tätbefolkat i Dalarna

Publicerad

Borlängeborna bor tätast i Dalarna och i Älvdalen är det glesast mellan invånarna. Det framgår av befolkningssiffror från Statistiska centralbyrån.

Befolkningstätheten i Sverige låg i genomsnitt  på 25 personer per kvadratkilometer 2018. Det är en siffra som vida överstigs i Borlänge där antalet invånare per kvadratkílometer ligger på 89,4 personer. Det är också en bra bit ner till andraplatsen i Dalarna som Avesta innehar. Här bor 38 personer per kvadratkilometer. Tredjeplatsen i länet går till Falun med 28,9 invånare.

Älvdalen mest glesbefolkat

Allra glesast mellan invånarna är det i Älvdalen där det endast bor en person person på motsvarande yta.

Ingen kommun i Dalarna är dock ens i närheten av den befolkningstäthet som finns i storstadsområdena. I Sundbyberg bor man tätast i landet, med 5 800 invånare per kvadratkilometer. Och Älvdalen ligger i lä när det gäller att ha riktigt glest mellan invånarna – Arjeplog hittar vi i botten med endast 0,2 invånare per kvadratkilometer.

Borlänge ökar mest

Borlänge är den kommun där förändringen är som störst om man tittar på en 20-årsperiod. Befolkningen här har ökat med 7,8 personer per kvadratkilometer sedan 1998. Störst minskning motsvarande period har Smedjebacken med – 1,2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer