Tjärna Ängar är ett av de områden som varit med i pilotprojektet för att öka tryggheten i Borlänge. Foto: SVT. Arkivbild.

Borlänge: Ny metod ska minska kriminalitet

Publicerad

Under tre år har Brottsförebyggande rådet tillsammans med Borlänge kommun, polis och fastighetsägare drivit ett projekt med syftet att Borlänge ska bli en tryggare stad.

Genom att veckovis samla in information om brott i kommunen har polis, kommun och fastighetsägare kunnat skapa en lägesbild som sedan analyserats. Efter analysen har olika insatser satts in för att förebygga kriminalitet och öka tryggheten i Borlänge.

– Vi utgick från en lista som polisen tagit fram. På listan kan man se på vilka områden som kriminaliteten påverkat närområdet, säger Erika Sallander, Brå.

Mål: Skapa effektiv samordning

Under pilotprojektet upptäcktes att det saknades en tydlig samverkanstruktur mellan polis, kommun och fastighetsägare i Borlänge.

– Vi har under dessa tre år arbetat för att skapa en effektiv samordning av resurserna, säger Sallander.

”En metod som vi använder dagligen”

Sonja Sahlin är samordnare för det lokala brottsförebyggande rådet i Borlänge. Hon har varit engagerad i projektet sedan start, som nu utvecklats till en ny metod.

– Med det här sättet att arbeta tar vi in en lägesbild varje vecka som vi sedan sammanställer till en gemensam lägesbild, säger hon.

Efter att lägesbilden analyserats har det varit möjligt att se mönster, då görs insatser på olika håll i kommunen.

– Till exempel har busschaufförer utbildats i kris- och konflikthantering när det varit stökigt på vissa specifika bussar, säger Sahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer