Kvinnan ska ha betalat tillbaka skulden den 25 juli annars får hon betala dröjsmålsränta. Foto: Jessica Gow, TT/Henrik Montgomery,TT

Borlängebo krävs på stort belopp av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Borlänge har fått för mycket pengar från Försäkringskassan. Nu kräver kassan pengarna tillbaka med trettio dagars betalningsvillkor. Annars hotar en dröjsmålsränta..

Enligt beslutet från Försäkringskassan har kvinnan inte bott i Sverige på fem år och ska därför inte omfattas av den svenska socialförsäkringen.

Kvinnan ska därför betala tillbaka totalt 215 395 kronor. Hon ska betala tillbaka 87 150 kronor för barnbidrag, 4 200 kronor för flerbarnstillägg samt 124 045 kronor för föräldrapenning.

Visste inte om gällande regler

Kvinnan själv uppger i beslutet att hon inte visste om vilka regler som gällde för de olika förmånerna och att man behövde göra en anmälan till Försäkringskassan när man flyttade utomlands.

Finns inga särskilda skäl

Försäkringskassan menar att det inte finns några särskilda skäl för att kvinnan ska befrias från att betala tillbaka de pengar hon har fått för mycket. Särskilda skäl kan till exempel vara att man har en svår ekonomisk eller social situation.

Kvinnan har till den 25 juli på sig att betala skulden, annars ska hon betala en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer