arkivbild. Vargen på bilden är inte den som nu jagas. Foto: Pontus Lundahl / TT / Länsstyrelsen Dalarna

Borlängevarg får jagas med hagel – jaktområde utökat

Publicerad

Jakten på den varg som rört sig i tätbebyggt område i Borlänge utökas. Dessutom får vargen nu jagas med hagel efter beslut från Naturvårdsverket.

Vargen har tidigare fått jagas i ett begränsat område runt Skräddarbacken, sydväst om Borlänge. Området som vargen nu får jagas i ska nu omfatta även del av Repbäcken, Båtstad, Sör Amsberg, Mellstaområdet, delar av Kvarnsveden och Övermora.

– Vargen har befunnit sig fortsatt i närområdet men inte just där beslutet om jakt var taget, vi har tagit ett nytt beslut så att den kan fällas där den är nu, säger Caroline Dickson.

Naturvårdsverket har även fattat beslut om att hagelgevär får användas i jakten.

– Hagelvapen innebär mindre risker även om det fortfarande är oerhört stort ansvar på skyttarna, säger Daniel Bladh på Naturvårdsverket.

– Hagelsvärmar har begränsad räckvidd så risken för att husdjur och människor ska komma till skada är i princip noll, säger jaktledaren Leif Kolseth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer