Bortglömd svensk historia i norskt bygdespel

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls bygdespelet Kanalen i den norska byn Stöa – precis på gränsen till Sverige och Dalarna väster om Sälen.

Men hela föreställningen handlar om nästan bortglömd men numer räddad märklig svensk industrihistoria – och spelet lockar allt fler svenskar.

– Det är ett samarbete över gränsen, säger initiativtagaren Sven Pettersen.

Spelet om Stöa kanal i östra delen av Trysik i Norge har funnits i några år nu. Men det lockar allt fler besökare också från andra sidan gränsen.

Några hundra meter från Sverige

Stöa ligger endast några hundra meter från Sverige.

I helgen hölls spelet för nionde gången och på lunchföreställningen i lördags blev det nytt publikrekord med över 700 besökare.

Totalt genomfördes fyra föreställningar under helgen.

– Det är många som har släktband till Norge som intresserat sig för det här, säger Sven Pettersen, som är skådespelare men också initiativtagare till projektet.

Stöa kanal byggdes av svenska skogsföretag i mitten av 1800-talet. Där fanns stora skogar, timret flottades på den tiden men Ljörälven som senare blir Dalälven rann kan man säga åt fel håll – i alla fall ekonomiskt sett.

– Det var bättre betalt vid sågverken i Karlstad, längs med Klarälven, säger Sven Pettersen, som bor i Stöa och som forskat i historien.

Det finns flöden i området som rinner mot Trysilälven och senare Klarälven men de ligger några kilometer bort och 12 meter upp i terrängen. Lösningen blev att bygga två olika avancerade spel som kunde lyfta upp timret från Ljörälven och flottas vidare för hand, uppströms, i en handgrävd flera kilometer lång kanal genom skogen åt andra hållet.

Tog fyra år

Bygget tog fyra år och kanalen användes sedan i drygt 40 år innan verksamheten upphörde 1901.

Historien föll nästan i glömska, anläggningarna förföll men genom mycket ideellt arbete av bland andra Sven Pettersen kunde anläggningen byggas upp och senare skrevs också ett bygdespel om kanalen i Stöa.

Spelet hålls på en amfiteaterliknande plats vid anläggningen.

– Det är allt fler svenskar som intresserar sig, säger han. Många har ju släktskap i det här området.

Efter många års ideellt erbete med Sven i spetsen är anläggningen också upprustad. Det påkostade bygdespelet hålls varannat år och förutom underhållning så får publiken också lära sig en del om hur en liten norsk gränsby blev centrum för finurlig svensk ingenjörskonst i mitten av 1800-talet.

– Det finns ingen liknande anläggning i Skandinavien. Det är kul att det finns så stort intresse för den här kulturhistorien och jag hoppas att den får leva vidare, säger Sven Pettersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.