Foto: Ann-Louise Julin/SVT och Helena Wrete/SVT

BRÅ har fått nog av buskörning med epatraktorer: ”Är ett bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Hänsynslösa eller laglydiga? Det råder delade meningar om epatraktorer och dess förare i Säter. Brottsförebyggande rådet lokalt ser mest problem – och vill se en förändring.

– Det här är ett bekymmer just nu i Säter, säger Sune Hemmingsson, ordförande i BRÅ i Säter.

Problemen har främst innefattat buskörning, berättar Sune Hemmingsson – men det rör sig även om incidenter som hade kunnat resultera i allvarliga olyckor.

– Jag är allvarligt orolig för att det ska hända en olycka. Vi önskar förebygga olyckor med en dialog med ungdomarna.

A-traktorer i Dalarna

Fler ute på vägarna

Han upplever att störningsmomenten med epatraktorerna har blivit fler – för att det är fler som är ute och kör.

– Det finns alltid intresse av att åka bil om man är ung pojke eller ung flicka, men det är nog något fler som åker nu.

Sune Hemmingsson vill inte förbjuda ungdomar att köra epa – men han tycker att det delvis är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte kör för fort.

Ungdomar som vi har pratat med säger att de ofta känner sig felaktigt anklagade fastän de kört som man ska; att alla anklagas om en buskör – hur tänker du kring det?

– Det är alltid en risk och det är inte meningen. Jag är orolig att det ska hända olyckor. Jag är ute efter en förändring i förebyggande syfte.

Dialog med ungdomar

Tidigare har man försökt komma tillrätta med buskörningen genom föräldramöten då även polisen varit inblandad. Sune Hemmingsson tycker att det krävs kraftigare tag och hoppas att en direktkontakt med ungdomarna i fråga kan leda någon vart.

– I november ska BRÅ ha en dialog med epaförare i Folkets hus i Säter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet