• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Branden spred sig upp på vinden och huset räknas av räddningstjänsten som totalförstört. Foto: BrandkårenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hus totalförstört efter brand i Älvdalen i natt

Räddningstjänst ryckte i natt ut på en brand i ett hus i Holen i Älvdalen. När de kom fram slog lågor ut genom taket.

Larmet kom in 00.45 natten mot tisdag.

– De som bodde i huset hade tagit sig ut i sista stund, de vaknade av att fönstren började spricka, säger Johan Szymanski, räddningschef på brandkåren i Mora.

Ingen skadades i branden men branden har varit svårsläckt och huset räknas som totalförstört.

– Nu på morgonen har vi tagit hjälp av en timmerbil för att plocka av taket och på det sättet komma åt branden, säger Johan Szymanski.

Spred sig till vinden

Branden ska ha startat på utsidan av huset och krupit upp efter yttervägen till vinden.

– När det går in i konstruktionen och kryper mellan våningar är det svårt, vi måste ta det bit för bit och kommer nog att vara kvar hela förmiddagen, säger Johan Szymanski.

Till en början fanns det en risk att branden skulle sprida sig till närliggande byggnader, men det lyckades brandkåren hindra. Räddningstjänst från Älvdalen, Mora och Orsa har jobbat med branden under natten.

Undersökning väntar

Polisen har varit på plats och kommer att undersöka huset när det är möjligt.

– Vi har rubricerat det som mordbrand, varför vet jag inte, huset har spärrats av och det ska göras en teknisk undersökning, säger Peter Persson, vakthavande befäl på polisen Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer