Brand i flerfamiljshus i Borlänge – boende evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett flerfamiljshus vid Jakobsgårdarna i Borlänge. Branden ska ha startat i ett förråd och huset har evakuerats.

Det var strax innan klockan 07 på fredagsmorgonen som det började brinna i ett flerfamiljshus i Borlänge. Branden ska ha startat i ett förråd i anslutning till en lägenhet och spridit sig till huset och till taket.

Räddningstjänsten jobbade under förmiddagen med att riva delar av fastigheten, framförallt taket för att kunna begränsa branden.

– Vi har avvecklat allt arbete på plats utom  efterbevakningen. Man stannar alltid kvar på plats för att se att det inte flammar upp igen eller att någon springer in och gör sig illa, säger Anders Sörman på räddningstjänsten Dala Mitt.

Alla lägenheter förstördes – ”Sorgligt att det behöver bli så”

De boende i flerfamiljshuset evakuerades under morgonen. Samtliga sex lägenheter i huset har förstörts vid branden och ingen av de boende kommer att flytta in igen innan renovering är gjord.

– En lägenhelt är totalförstörd, ett par andra är vatten- och rökskadade. De andra hade inga synliga skador, men där har vi varit tvungna att ta hål i taket för att komma åt att förhindra spridningen av elden, berättar Sörman.

Nöjd med insatsen

Han berättar också att man från räddningstjänstens sida är nöjd med insatsen.

– Det är sorgligt att det behöver bli så att alla lägenheter förstörts, men vi känner oss nöjda med insatsen. Det gick efter omständigheterna riktigt bra, fortsätter Sörman.

I videon ovan berättar räddningsledare Maja Norling om arbetet med branden.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden. Brandorsaken är fortfarande oklar.

– Det kan vi inte uttala oss om. Det blir ju en utredning av det här eftersom det är en så pass omfattande brand, säger Sörman. 

Polisen utreder mordbrand

En förundersökning om mordbrand har inletts, enligt polisen. Per Pihlström, är yttre befäl vid Polisen Dalarna.

– Det är för att kunna spärra av och vidta åtgärder. Det ska komma tekniker när det svalnat av.

I nuläget finns ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.