Boende i flera trapphus evakueras. Foto: Niklas Hagman

Brand i flerfamiljshus i Hedemora – utreds som misstänkt mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Boende i ett flerfamiljshus i centrala Hedemora evakuerades efter att en brand brutit ut i en vindsvåning på tisdagsförmiddagen. En person har förts till sjukhus med ambulans.

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 10.41.

– Vi har utrymt byggnaden. Det är rökutveckling från taket och det ska brinna på vinden, säger polisens presstalesperson Kenneth Johannesson.

Flera enheter från räddningstjänsten larmades till platsen. En person har förts till sjukhus och flera ambulanser fanns på plats i beredskap.

– Nu koncentrerar vi oss på att hålla avspärrningarna, det är många som är oroliga för sina katter eller saker som kan vara kvar i lägenheterna. Branden är lokaliserad till en vindsvåning, säger Kenneth Johannesson vid polisen.

Enligt uppgifter från platsen har lågor synts utifrån och det var kraftigare rökutveckling från en del av taket. I den huskropp sin evakuerades finns det tre trappuppgångar.

Läs mer: Mikael räddade flera ur huset som brann: ”Jag tänkte bara få ut folk snabbt”

Hyresvärden på plats: ”Måste låta brandkåren göra sitt jobb”

VD för hyresbolaget Hedemora Hem som äger fastigheterna på Sturegatan är på platsen och berättar att det finns ett 30-tal lägenheter totalt i de berörda husen.

– Jag kan se att det brinner på vinden, jag har ingen aning om hur det ser ut i lägenheterna, säger Joel Telde VD på Hedemora hem.

Räddningstjänsten: ”Återstår att övervaka”

Strax efter klockan tolv var branden släckt och räddningstjänsten inledde arbetet med att ventilera ut röken från byggnaden.

– Vi har haft en invändig insats där vi angripit brandhärden och bekämpat den. Den är nu släckt helt. Parallellt har vi vädrat ur brandrök ur luckor i taket. Det som återstår nu är att övervaka det som brunnit för att se att vi inte får någon ny spridning, berättar Joel Hellbe, ställföreträdande räddningschef för Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Joel Hellbe, ställföreträdande räddningschef. Foto: Charlotte Pettersson

Boende kan återvända inom ett dygn

De som drabbats av branden kommer nu att informeras av räddningstjänsten.

– Som det ser ut är det bara vinden som skadats och vissa trapphus har exponerats för rök. Med största sannolikhet kan de som bor i huset återvända inom 24 timmar, förhoppningsvis redan till kvällen, berättar Hellbe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.