När räddningstjänsten kom till platsen var ladan övertänd. Branden spred sig sedan till en villa och ett garage. Foto: Rickard Sjödin

Flera byggnader och fordon totalförstörda i brand i Gagnef

Uppdaterad
Publicerad

En villa, ett uthus, en carport och flera fordon totalförstördes i en brand i By, mellan Djurås och Mockfjärd, under söndagen. En gasflaska, som kan innebära en explosionsrisk, ska punkteras av räddningstjänsten.

– Vi tror att den kan innehålla acetylen, förklarar Stefan Fröbom på räddningstjänsten.

Klockan 15.16 kom larmet till SOS Alarm. Ett tiotal enheter från räddningstjänsten och även polis larmades.

När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd och branden hade spridit sig till bland annat ett bostadshus. Räddningstjänsten jobbade då med att förhindra spridning till en intilliggande villa.

– Det är nära mellan byggnaderna och det finns ett stort hot att det sprider sig till ytterligare en byggnad, sade Stefan Fröbom, inre befäl på räddningstjänsten vid 15.50.

Vid 18.40 berättar han att villan, ett uthus, en dubbelcarport och flera fordon har totalförstörts i branden.

– Den intilliggande villan blev brandutsatt på fasaden, men började inte brinna.

Gasflaska hittades – kan innebära explosionsrisk

Två ambulanser larmades men ingen person kom till skada.

I ladan, där branden startade, hittade räddningstjänsten en gasflaska, som man misstänker kan innehålla acetylen, vilket kan innebära en explosionsrisk.

– Normalt sett spärrar man av cirka 300 meter och väntar ett dygn på grund av explosionrisken, men nu ska vi punktera den genom att skjuta på den, förklarar Stefan Fröbom på räddningstjänsten.

Han tror att räddningstjänsten kommer vara på plats och jobba med släckningen i alla fall till midnatt.

Enligt polisen startade branden sannolikt i en fotogenkamin och en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.