Ett garage i Hansjö brann under natten. På grund av gasflaskor i byggnaden som riskerade explodera gick räddningstjänsten ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Misstänkt mordbrand i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Under natten utbröt en brand i ett garage i Hansjö i Orsa kommun. Gasflaskor i byggnaden riskerade explodera och allmänheten uppmanades initialt att hålla sig inne. Händelsen rubriceras i nuläget som misstänkt mordbrand enligt polisen.

Larmet inkom strax efter klockan 01 natten mot söndag. Det brann då kraftigt i ett större garage och det fanns risk att elden spred sig till ett intilliggande boningshus.

– Det är väldigt kraftig rökutveckling. Det är mycket fordon, både lastbilar, bilar och andra fordon som står i närheten på gården som fattat eld, sa Anders Lasses, vakthavande befäl vid räddningsregion Bergslagen runt klockan 02.45.

I byggnaden fanns gasflaskor som riskerade explodera och räddningstjänsten gick ut med ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.

– Många åker runt i området och är nyfikna och vill titta, sa Lasses.

Prickskyttar kallades in

Vid 05.33 var branden släckt och explosionsrisken undanröjd.

– Vi har haft prickskyttar här som skjutit och punkterat flaskan som var värmepåverkad, säger ohan Szymanski, räddningsledare.

– Nu har vi övergått till eftersläckning och kommer snart att påbörja efterbevakning.

Inga personskador har rapporterats och det är oklart hur branden startat.

Misstänkt mordbrand

Vid 07-tiden på söndagsmorgonen meddelade polisen att det handlar om en misstänkt mordbrand som startade i en bil.

– Brottsplatsundersökningen får avgöra om det är en olyckshändelse eller ett brott och vad som orsakade branden i bilen. Förhoppningsvis är den beräknad till i dag. Räddningstjänsten är kvar på plats fram till klockan 12 för efterbevakning. Sen tar vi över bevakningen tills tekniker kommer till platsen, säger Kenneth Johannesson, presstalesperson i region Bergslagen.

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen meddelade polisen att en teknisk undersökning beräknas genomföras i morgon måndag istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.