Räddningstjänst på plats vid Gylle skola i Borlänge. Foto: Rickard Sjödin

Misstänkt mordbrand på Borlängeskola – en misstänkt för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i Gylle skola i Borlänge under söndagskvällen. En person har gripits av polis, och senare anhållits av åklagare, misstänkt för grov mordbrand.

Larmet kom strax efter klockan 20. Totalt deltog enheter från fem brandstationer med att bekämpa branden. Vid 22-tiden var den släckt.

– Den information jag har är att en skolans längor skadades svårt, säger Mathilda Borgström, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

”Flera personer kommer att förhöras”

Vid 22-tiden kunde en person gripas och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Den personen, som är under 18 år, enligt åklagaren, anhölls under natten, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

– Det är mycket som måste göras. Utredningen fortsätter under dagen med sedvanliga åtgärder. Vi ska göra en teknisk undersökning, hålla flera förhör och vittnesförhör, säger Ludmila Pronko, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Falun, till SVT Dalarna.

En person under 15 år kan också misstänkas för samma brott, enligt åklagaren. Eftersom det handlar om en ej straffmyndig person kan det inte bli aktuellt med frihetsberövande i det fallet.

Åklagaren är förtegen kring detaljerna om skolbranden, men säger till SVT Dalarna att hon inte har en full bild av vad som har hänt. På grund av pågående förundersökning vill hon inte lämna ytterligare kommenterar. Åklagaren vill heller inte säga om det finns kopplingar till de tidigare bränderna på skolan.

Skolan hålls stängd

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada i samband med branden.

Skolan hålls stängd under måndagen.

– Hela skolan är stängd, inte bara den del som brunnit, utan hela skolan, berättar Åsa Skrindsta, som är enhetschef på kommunskydd i Borlänge kommun.

Se bilderna från räddningstjänstens arbete under söndagskvällen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.