Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningsledaren Kent Nilsson säger att det i nuläget bara är skog som hotas av elden. Foto: Lisa Linder Lindberg /SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brand på berg vid Rällsjön utanför Falun – helikoptrar vattenbombade: ”Nedslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Sex enheter från räddningstjänsten kallades till Rällsjön utanför Falun efter larm om skogsbrand under onsdagen. Branden startade vid en bergsvägg och den var initialt svår att bekämpa. Som mest brann ett område på 100 gånger 75 meter.

– Jag beräknar att vi kommer att vara kvar ett par timmar innan vi kan lämna över till markägaren, säger räddningsledare Anders Lasses vid 20-tiden på kvällen.

Räddningstjänsten larmades ut till berget vid 13-tiden och kunde snabbt konstatera att det inte fanns någon farbar väg upp på berget. Man tog då hjälp av bandvagn, flertalet fyrhjulingar och två helikoptrar från Västerås.

Vattenbombar branden

Vid 15-tiden meddelade räddningstjänst att ytterligare en helikopter kallats in och att området skulle vattenbombas med vatten från Rällsjön. Det har under kvällen varit svårt att få tillgång till vatten så räddningstjänst har även tagit hjälp av helikoptrarna för att fylla en bassäng inför kvällens eftersläckning.

– Jag skulle säga att det gett bra effekt på elden, men vill inte i nuläget säga att den är under kontroll. Vi uppskattar att branden spridit sig. I nuläget brinner på 100 gånger 75 meter, säger Daniel Fogd, inre befäl på räddningstjänsten Dala Mitt.

Räddningstjänstens ledningsplats fanns ungefär en kilometer från branden och brandmännen försökte från mark att minska spridningen.

Räddningsregion Bergslagen tar över

Under eftermiddagen lämnade Räddningstjänsten Dala Mitt över till Räddningsregion Bergslagen, då branden visat sig vara i Leksand kommun.

– Det senaste jag hörde var att branden är nedslagen och att räddningstjänst på mark har gått in för att släcka, berättar Daniel Fogd.

Efterbevakning i området

Räddningstjänst har dragit slang cirka 650 meter för att blötlägga området.

– Att få vatten till slangarna tar lite tid. Vi kör växelvis till Rällsjön för att hämta mer. Jag beräknar att vi kommer att vara kvar ett par timmar innan vi kan lämna över till markägaren, säger räddningsledare Anders Lasses.

Under kvällen fick räddningstjänst branden under kontroll. Vid 21-tiden fanns en efterbevakningsfirma på plats. De inkallade helikoptrarna har lämnat området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer