Brandkåren i Mora uppmanar privatpersoner att stanna vid olycksplatser och få en översikt av situationen innan de ringer till SOS Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brandkåren i Mora larmas till fel sorts olyckor

Publicerad

Efter att larmen om trafikolyckor i Mora och Orsa ökat uppmanar nu brandkåren allmänheten att inte ringa SOS förrän man stannat och vet hur allvarlig olyckan är.

Brandkåren i Mora har larmats ut på många fler trafikolyckor än tidigare det gångna året. Det visar ny statistik för 2017.

En del av förklaringen kan vara att allt fler privatpersoner väljer att larma om olyckor de passerar utan att ha kontrollerat om det krävs någon insats från exempelvis brandkåren.

– Allmänheten ringer oftare om avkörningar som tyvärr är rena bärgningsuppdrag, säger Johan Szymanski, räddningschef vid brandkåren i Mora.

21 procent fler olyckor

Statistiken som Mora brandkår sammanställt visar att i Mora har larmen om trafikolyckor ökat med 13 procent och i Orsa med hela 21 procent. Det finns inget som tyder på att olyckorna har blivit allvarligare och att behovet av räddningstjänst ökat. Därför uppmanas nu allmänheten att aldrig åka förbi en olycka utan att stanna till.

– Vi behöver information om skadeläget för att kunna skicka rätt resurser, konstaterar Johan Szymanski

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer