Brist på brandmän – nu ges grundkursen i Borlänge

Publicerad

Nu finns grundutbildningen av deltidsbrandmän på tio orter i Sverige och däribland i Borlänge. I måndags började första utbildningstillfället av tre och av de totalt sex veckorna i grundkursen.

Räddningstjänsten Dala Mitt håller kursen på Bysjöns Utbildningscenter på uppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Svårt att rekrytera

I Dalarna finns cirka 630 deltidsbrandmän och 170 heltidsanställda brandmän vid de kommunala räddningstjänsterna. På många håll har det varit svårigheter att rekrytera de deltidsbrandmän som behövs bland annat för att man snabbt måste kunna lämna ordinarie jobb och rycka ut. 

– Vi upplever att det blivit något bättre, men vi har fortfarande ett stort behov av att rekrytera, säger Jonas Björklund vid DalaMitt som är kursansvarig för grundkursen i Borlänge.

”En samhällsinsats”

En av deltagarna är Stefan Eldmarker som redan tjänstgjort något år i Mockfjärd men som nu går grundkursen.

– Man får göra en samhällsinsats och för oss som bor på små orter krävs det när det händer någonting, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer