Hör vad som krävs för att få klättra upp och jobba i en ledningsstolpe Foto: SVT

Säkerhet och hållbarhet i fokus på energimässa i Falun

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes energibranschens mässa på Lugnet i Falun. Vart fjärde år träffas branschfolket för att uppdatera sig om ny teknik, nya rön när det gäller säkerhet och för att utbyta erfarenheter. Närmare 1 400 besökare från norra Europa väntas till skidstadion på Lugnet dessa dagar.

Det är Energiföretagen Sverige och Falu Energi & Vatten som står som värd för mässan.

– Det här är som branschens olympiad, vart fjärde år, så vi är väldigt stolta att få vara en av värdarna för mässan, säger Per Dahlberg som är vd på Falu Energi & Vatten.

Fokus på ny teknik

Per Dahlberg, vd Falu Energi & Vatten Foto: SVT

Han säger också att fokus på mässan är hur man ska jobba med ny teknik och hur man ska jobba säkert.

– El är ju lite allvarliga grejer så det är viktiga bitar, säger han.

Hållbara alternativ visas upp

Mässan kommer också att handla om förnyelse, bland annat visas ledningsstolpar i till exempel plast och bambu, som kan bli hållbara alternativ till impregnerade stolpar.

– Vi måste våga förnya oss, säger Per Dahlberg.

Han säger också att man nu pratar mycket om smarta nät, ledningar med inbyggd automatik som kopplar om i näten så att kunden inte ens hinner märka om det blir något fel.

Viktigt med säkerhet

Energiföretagens vd är ludvikabördiga Pernilla Winnhed och även hon betonar hur viktigt det är med säkerheten i energibranchen.

Foto: SVT

– Det handlar om hur vi ska jobba säkert och att vi har likartade metoder så att man säkert kan jobba i elnätet utan skador och dödsfall, så det är jätteviktigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.