På söndag införs de nya besiktningsreglerna. Foto: SVT

Bråttom till besiktningen för tusentals bilar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

På söndag införs de nya besiktningsreglerna och fortfarande har över 3 500 fordon i Dalarna inte besiktats. Bland dessa ingår drygt 1 000 A-traktorer som också måste besiktas i maj.

Den senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att över 3 500 av de totalt 9 785 fordon som riskerar körförbud i maj ännu inte har besiktats i Dalarna. Och den som inte hinner med att besikta sitt fordon i tid får räkna med ett automatiskt körförbud.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Lagbrott att köra obesiktad A-traktor

Kravet på att man måste besikta sin A-traktor infördes för att öka trafiksäkerheten eftersom många A-traktorer i dag är i undermåligt skick. Att köra en obesiktad A-traktor kan få stora konsekvenser.

– Dels kan man bli av med sitt körkort eller traktorkort om man till exempel kör en A-traktor som byggts om så att den inte längre uppfyller kraven för vad som kan anses vara en A-traktor. Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort, säger Anders Gunneriusson och fortsätter:

– Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad A-traktor. Det är en domstol som avgör påföljden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.