Foto: Peter Hedman

Gasflaskor riskerade att explodera – hyreshus i Bjursås utrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Flera gasflaskor fattade eld i en container i Bjursås på onsdagseftermiddagen. Containern står placerad mellan två hyreshus på Bjursåsvägen i Bjursås, vilka fick utrymmas. Efter att räddningstjänsen skjutit sönder galsflaskorna kunde de boende återvända till sina hem vid 18-tiden.

Larmet kom in klockan 14.25. Enligt Anders Nyman, yttre befäl på plats, brann flera gasfalskor i containern.

– Vi nödutrymmer båda husen just nu och försöker kyla ner containern med vatten. Men vi vill inte heller gå för nära på grund av explosionsrisken.

För komma åt lågorna utan att gå för nära håller räddningstjänsten på att montera upp en vattenkanon.

– Med en sådan når vi 20-25 meter i alla fall, säger Anders Nyman.

Området spärrades av och även polis och ambulans fanns på plats.

Gasflaskorna sköts sönder

Vid 16-tiden var de öppna lågorna släckta och räddningstjänsten använde sig av en drönare för att flyga in i containern och skapa sig en uppfattning om hur flaskorna stod placerade.

För att oskadliggöra flaskorna försökte räddningstjänsten sedan prickskjuta sönder dem. Man använder sig då av spårljusammunition så att gasen ska antändas när kulan går in i flaskan.

 Vid 16.20-tiden var fyra tuber, två acetylentuber och två syrgastuber, sönderskjutna. Ytterligare en syrgastub ska finnas i containern.

– Den sista vill vi inte skjuta på för då riskerar den att sticka iväg som en raket och det vill vi inte. Därför kyler vi ner den och det kan ta en till två timmar. Sedan ska faran vara över, säger Anders Nyman.

Vid 18-tiden hade alla boende fått återvända till sina lägenheter och räddningstjänsten hade lämnat platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.