Brandbefälet om branden i Insjön: ”Det var ett inferno när vi kom dit”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen larmades SOS om en brand i en byggnad längs Skolvägen i Insjön. Men brandkåren möttes av ett ”inferno” och det ska ha brunnit i sammanlagt tre hus. Händelsen har även rubricerats som misstänkt mordbrand av polisen.

Det var strax efter klockan 15:30 som larmet inkom till SOS Alarm och där det framgick att branden från en lada spridit sig.

Mats Brolin är brandbefäl i beredskap och säger att det var en rejäl brand som brandkåren möttes av.

– Det var ett inferno när vi kom dit, så vi kan inte ens uttala oss vart någonstans branden kan ha börjat.

Husen som brunnit ligger mitt i centrala Insjön.

– Det är två boningshus och en lada som har brunnit . Så det har varit en kraftig brand. Och väldigt trångbott. Branden är dock inom samma fastighetsnummer.

Totalt var fyra räddningstjänster på plats för att släcka branden i Insjön. Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Under kontroll

Även om vinden varit tilltagande på platsen, så är branden nu under kontroll och att det inte finns någon spridningsrisk, menar Mats Brolin. Av de tre husen så är det bara spillror kvar.

– Vi har enheter från Leksand, Rättvik och Dala Mitt här, så vi har ingen risk för vattenbrist i alla fall.

Anmälan om mordbrand

Eftersläckningsarbetet pågår dock även under natten mot lördag och platsen kommer att spärras av efter det.

Polisen meddelande senare på kvällen att en anmälan om misstänkt mordbrand hade upprättats, då brott inte kan uteslutas i nuläget.

När släktningsarbetet höll på att avrundas, så syntes bara spillrorna kvar av de tre fastigheterna. Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.