Vicky Pettersson, ridskolechef Mora Ridklubb, berättar att de fått ta till nya metoder för att hitta hästar till sin verksamhet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Brist på ridskolehästar hos Mora Ridklubb: ”Får köpa hästar jag annars valt bort”

Uppdaterad
Publicerad

Ridskolor har svårt att få tag på lämpliga hästar till sin verksamhet, speciellt under coronapandemin. På Mora Ridklubb har man fått ta till nya metoder för att få tag i hästar.

– Jag trodde att fler inte skulle ha råd att ha kvar sin häst under corona men det har blivit tvärtom, säger Vicky Pettersson, ridskolechef på Mora Ridklubb.

Det råder brist på hästar i Sverige vilket gör det svårt för ridskolor att hitta lämpliga hästar till sin verksamhet.

Coronaviruset i Dalarna

Färre föl föds

Bristen beror bland annat på att färre betäcker sina ston, det vill säga färre föl föds. Och dessutom är det dyrt att avla hästar i Sverige med alla omkostnader, till exempel mark och foder.

– Dessutom måste ridskolehästar klara av många olika typer av ryttare, de ska klara av både vana och mer duktiga ryttare men också vara lämpliga för nybörjare, säger hon.

Nya metoder för att lösa bristen

För att hitta hästar som de behöver har Mora Ridklubb fått ta till lite nya metoder.

– Man kanske får välja hästar som man inte valt annars. Vårt senaste inköp är en islandshäst, det hade jag inte köpt om det varit mer som vanligt, säger Vicky Pettersson.

I klippet ser du vad klubben i Mora gör för att få tag på fler ridskolehästar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet