Foto: Pontus Lundahl/TT

Brist på syre gör att kommunen kan få betala 15.000 kronor

En förskola i Enviken utanför Falun har haft alldeles för många barn i lokaler med under-dimensionerad ventilation – ett problem som påtalats flera gånger under flera års tid, men som inte har rättats till. Nu kan barn- och utbildningsnämnden krävas på vite på 15.000 kronor.

Det är kommunens egen myndighetsnämnd för bygg- och miljöfrågor som drivit ärendet på förskolan redan sedan år 2014.  I flera undersökningar så har det visat sig alldeles för många barn vistats i lokalerna i förhållande till den ventilation som finns utbyggt.

Inget har gjorts

Men trots att barn- och utbildningsnämnden fått flera påminnelser, så har inget gjorts åt lokalerna. Därför beslutades det i september förra året att ett vite skulle krävas om inget hade förändrats i december – vilket det alltså inte heller gjordes.

När kommunen senare också gjorde ett oanmält besökt i mars, så visade sig exempelvis att 10 personer vilade i ett rum som enbart var dimensionerat för fyra personer.

Överklagade för sent

Barn- och utbildningsnämnden överklagade dock vites-beslutet i början av maj i år, men för sent, och har innan dess fått flera påminnelser om att det är viktigt att se över ventilationen.

Därför har mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt nu skickat ut ett föreläggande till barn- och utbildningsnämnden om vite, men rätten har alltså ännu inte dömt i ärendet än.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer