Henrik Vespers arbetar med att ta prover på bron som nu är avstängd Foto: Patrik Qvicker/SVT

Bron i Torgås stängs helt – rasrisken undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har tillfälligt tvingats stänga den försvagade bron över Västerdalälven i Torgås. Tekniker undersöker nu om bron överhuvudtaget kan fortsätta vara öppen eller om den riskerar att rasa.
– Den ser inte så fräsch ut, säger Henrik Verpers som fått uppdraget att ta prover från bron.

All trafik över bron över Västerdalälven i Torgås mellan Sälen och Malung har stoppats i några dagar. Bilisterna tvingas köra omvägar via andra broar i området. Bron har allvarliga skador och Trafikverkets tekniker behöver ett snabbt svar på hur illa det är. Om det finns risk för ras och om bron kanske då måste stängas helt av säkerhetsskäl.

– De vill ha borrkärnor som är tio centimeter långa så de kan analysera det, säger Henrik Verpers som jobbar på den firma som nu borrar i betongen i bron under några dagar.

Efter larmet tidigare i vinter om att bron över Västerdalälven har allvarliga skador så infördes med kort varsel ett förbud för alla tunga fordon från att köra över bron.

Helt stängd

Men nu har bron alltså tillfälligt stängts helt.

– Jag är lite höjdrädd men jobbet har gått bra, säger Henrik Verpers.

Vägen från riksvägen i Torgås, över bron mot Rörbäcksnäs är den nämaste till och från Norge och delar av Sälenfjällen. Därför får det stora konsekvenser om trafiken inte kan fortsätta där – inte minst när den nya flygplatsen står färdig i slutet av året.

Det kan byggas en ny bro där tidigast om två år. Nu ska analyserna av borrkärnorna göras snabbt. Det kommer att sedan att avgöra om det överhuvudtaget blir någon trafik över älven i Torgås innan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer