Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Bröstcancerföreningen: Vi tycker det här är fruktansvärt

Uppdaterad
Publicerad

Bröstcancerföreningen i Dalarna reagerar starkt när SVT Nyheter Dalarna berättar om att kirurgkliniken i Falun stoppar alla planerade operationer på grund av personalbrist.

– Vi tycker att det här är fruktansvärt, säger en av föreningens representanter.

Bröstcancerföreningen tycker att det är en farlig situation när bland annat canceroperationer skjuts på framtiden.   

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

– Får man vänta kan det förvärra behandlingen och i värsta fall kan det bli att man kommer för sent till operation, menar bröstcancerföreningen.  

”Det här skärrar oss”

I stort har föreningen varit nöjd med den vård som bröstcancerpatienter får i länet med jämförelsevis korta väntetider till olika typer av cancervård och operationer. 

– Man har ett bra flöde och man har jobbat aktivt med det här i Dalarna så det här skärrar oss, säger föreningens representant.

Operationer ställs in

Enligt kirurgklinikens verksamhetschef Ulrika Bergvall rör det sig nu om mellan 30 till 40 planerade operationer som skjuts på framtiden för att man ska få bukt med den tunga arbetssituationen på kirurgkliniken.

De närmaste veckorna kommer bara akuta operationer att utföras och ledningen följer situationen dag för dag för att se när det kan vara möjligt att återigen börja med planerade operationer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Mer i ämnet