Rådhuset i Falun, bilden är ett montage. Foto: SVT

Brottsmisstänkte chefens son blev kvar när andra varslades

Publicerad

Den bedrägerimisstänkte mannen ska enligt misstankarna mot honom fått lön av Falu kommun i 14 år utan att jobba.
Nu kan SVT Dalarna berätta att förvaltningen som mannen jobbade inom, och där en förälder till honom var enhetschef, genomgick
nedskärningar 2009. Anställda varslades om uppsägning, men mannen blev kvar. Samtidigt ska mannen ha löneförhandlat med sin förälder.

Hösten 2009 skulle det sparas pengar, det M-ledda kommunstyret la fram en budget för 2010 där förvaltningens kostnader skulle ligga på 2008 års nivå. Det medförde att ett antal personer varslades om uppsägning.

Den dåvarande förvaltningschefen, Elisabeth Florman, beskriver det som en stor och omfattande process och hon minns perioden väl. Det var hon som gav personalen det dystra beskedet.

– Det skötte jag om själv eftersom jag tyckte att det var min plikt, säger hon när SVT pratar med henne, nio år efter det inträffade.

Mannens kollegor omplacerades

Anställda med samma arbetsuppgifter som den nu bedrägerimisstänkte mannen blev varslade men enligt fackförbundet Kommunal behövde ingen bli av med jobbet. Istället omplacerades de inom kommunens olika verksamheter.

Mannen, som misstänks ha fått lön i alla år utan att jobba, blev dock kvar.

– Det är ett mysterium. Jag kan inte dra mig till minnes att den här personen har funnits i våra rullor, säger Elisabeth Florman.

Löneförhandlade med föräldern

Samtidigt som kollegor till mannen förflyttades fick han själv en löneförhöjning på 550 kronor. Året innan dess höjdes hans lön med 1 000 kronor, året dessförinnan med 2 000.

Löneförhandlingar sköts av enhetschefen inom förvaltningen, i det här fallet mannens förälder, som sedan lämnar ett underlag uppåt i chefshierarkin.

– Det är enligt en standard i kommunen. Så det borde ha gått till så även i det här fallet, säger förvaltningens nuvarande chef, Lars Ringsby.

När mannen anställdes år 2004 fick han en ingångslön på 15 100 kronor. Då han avskedades i slutet av september var hans månadslön 24 300 kronor.

Vet du mer och eller har annan information som du vill lämna?
Mejla reportern direkt på henrik.kilefors@svt.se. Du kan självklart vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet