Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biträdande rektorn om beslutet: ”Det betyder jättemycket” Foto: Niko Ago/SVT

Brunnsviks folkhögskola – först i landet med högskoleexamen i kreativt musikskapande

Uppdaterad
Publicerad

I veckan utfärdade Universitetskanslersämbetet högskoleexamen i kreativt musikskapande till Musiklinjen på Brunnsviks Folkhögskola. Skolan blir därmed första folkhögskolan med tillstånd att examinera på högskolenivå i landet.

– Det är ett banbrytande och historiskt beslut. Ända sedan folkhögskolan inrättades på 1800-talet och framåt, har det varit institutioner som har banat väg för demokratin och olika utbildningsformer. Jag känner mig väldigt trygg att här kommer man kunna göra också detta, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Den tvååriga musiklinjen om 120 högskolepoäng kommer att ha inriktningen kreativt musikaliskt skapande och ha plats för 30 studenter. Tidigast hösten 2021 kan musikutbildningen startas.

Processen för att få examenstillståndet har tagit närmare två år.

Kommunalrådet Jan Bohman om beskedet:

– Jag tror mycket på det kulturella uttrycket också berikar ett samhälle. Det här känns som en ytterligare pusselbit i det musikaliska bilden som vi försöker bygga upp i Dalarna.

I klippet ovan. Hör lärare och beslutsfattare om glädjebeskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer