Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Ståhlkloo, verksamhetsansvarig för BUP i Dalarna: ”Vi måste jobba snabbare” Foto: Gustaf Hallin/SVT

BUP i Dalarna tar emot fler besök än tidigare: ”Har ökat produktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att Dalarna ligger högt i topp när det gäller antal besök som varje anställd hos BUP tar emot under ett år. Men det räcker inte, menar Anna Ståhlkloo på barn-och ungdomspsykiatrin.

Anna Ståhlkloo är verksamhetsansvarig på barn-och ungdomspsykiatrin i Dalarna. Hon menar att det har skett förändringar i arbetet sedan en tid tillbaka.

– Vi har ökat produktionen. Vi har träffat fler patienter med färre personal. Vi har också hittat andra arbetssätt.

Ståhlkloo är dock inte nöjd, trots det ökade antalet besök som tas emot.

– Det räcker inte. Vi behöver fortfarande jobba snabbare. Vi är absolut inte i mål med det vi ska göra. Vi behöver kanske ändra ytterligare arbetssätt.

Brist på personal

En del av problemet tidigare har varit bristen på personal. Enligt Anna Ståhlkloo fattas det fortfarande personal som behövs.

– Vi har en del vakanser på psykologtjänster.

Hur många vakanser har ni i dagsläget?

– Det saknas i alla fall två sjuksköterskor på öppen vård. 6-8 personer är en uppskattning. 

Ökat inflöde av patienter

Enligt Ståhlkloo är trycket hårt på verksamheten och allt fler söker hjälp. 

– Vi har en bättre bemanning än förra året. Vi har lyckats rekrytera några läkare. Det som är bekymmersamt är det stora inflödet av patienter.

I klippet ovan kan du höra vad BUP:s Anna Ståhlkloo önskar skulle göras för att få ordning på stora inflödet av patienter.

SVT rapporterade · Hur tycker du att vården fungerar när det gäller barn och unga som mår dåligt?

06.58
Saknas Mycket bättre utbildade psykologer
08.02
Tycker den är katastrofal då man inte får någon hjälp och barnen bollas fram och tillbaka mellan olika enheter och ingen tar ansvar.
Det lovas att man ska få hjälp men inget händer (bup Mora)
Sen ska man inte diskutera deras telefonsystem för det spelar ingen roll när du ringer för man kommer ALDRIG fram eller så är kön för dagen fylld.
Nej fy!!! Vi har inget förtroende för bup.
Har bett om hjälp sen dottern gick i 3:an och hon går nu i 9:an och inget händer,det enda som händer är att dottern mår sämre och sämre.
08.02
Nu gäller inte detta Dalarna men den fungerar inte särskilt bra enligt vår erfarenhet. Som förälder måste man hela tiden stå på sig, slå sig fram och vara på sin vakt. Man får i princip göra allt själv och till slut orkar man inte längre.
08.24
Det går extremt segt och alla insatser förhalas så mycket som möjligt. Nu efter över tio år ser det ut som att bra hjälp är på gång. Man är nästan tvungen att hota sig till hjälp om man ska få någon.
10.57
Att vänta länge på att få hjälp gagnar inge Dessutom är möjligheten stor att problemet ökar. Alla inblandade är drabbade. Viktigt är att där man vänder sig har tillräckligt med personal för att hantera de som behöver hjälpen, blir arbetssituationen för stor innebär detta fara för patienterna och personalen. I det långa loppet tror jag att hela samhället tjänar på att ta barn på allvar.
11.07
Vården för unga fungerar inte alls.
Min son stod i kö på BUP från unga år.
Fick aldrig hjälp där. De hyrde en extern psykolog till min son vid 17 års ålder där han fick träffa hen tre gånger, sen fyllde han 18 år och kommunen skulle ta över och då fick han träffa en psykolog en gång och sen struntade de i det... Helt vidrigt..
Min son var deprimerad och ville inte leva.
Ingen vill ta ansvar. Idag är min son 24 år och mår fortfarande inte bra. Vi ha gett upp att få hjälp.
11.45
Står i kö för min 14 åring och 12 åring for utredning av autism. 12 åringen som är "prioriterad" har en förväntad kötid på 8 månader. 14 åringen 15 månader!! Under tiden mår de dåligt och inget händer! Oacceptabelt!
12.13
Det fungerar inte alls. Barn bara bollas mellan olika enheter och människor. När min son försökte ta livet av sig fick han ingen tid. Jag fick frågor från BUP om hur ofta han skär sig och hur djupt. Sjukt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Psykiatrin i Dalarna

Mer i ämnet