BUP i Dalarna tar emot fler besök än tidigare: ”Har ökat produktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att Dalarna ligger högt i topp när det gäller antal besök som varje anställd hos BUP tar emot under ett år. Men det räcker inte, menar Anna Ståhlkloo på barn-och ungdomspsykiatrin.

Anna Ståhlkloo är verksamhetsansvarig på barn-och ungdomspsykiatrin i Dalarna. Hon menar att det har skett förändringar i arbetet sedan en tid tillbaka.

– Vi har ökat produktionen. Vi har träffat fler patienter med färre personal. Vi har också hittat andra arbetssätt.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Ståhlkloo är dock inte nöjd, trots det ökade antalet besök som tas emot.

– Det räcker inte. Vi behöver fortfarande jobba snabbare. Vi är absolut inte i mål med det vi ska göra. Vi behöver kanske ändra ytterligare arbetssätt.

Brist på personal

En del av problemet tidigare har varit bristen på personal. Enligt Anna Ståhlkloo fattas det fortfarande personal som behövs.

– Vi har en del vakanser på psykologtjänster.

Hur många vakanser har ni i dagsläget?

– Det saknas i alla fall två sjuksköterskor på öppen vård. 6-8 personer är en uppskattning. 

Ökat inflöde av patienter

Enligt Ståhlkloo är trycket hårt på verksamheten och allt fler söker hjälp. 

– Vi har en bättre bemanning än förra året. Vi har lyckats rekrytera några läkare. Det som är bekymmersamt är det stora inflödet av patienter.

I klippet ovan kan du höra vad BUP:s Anna Ståhlkloo önskar skulle göras för att få ordning på stora inflödet av patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet