Butiken stängde för att markera att man inte accepterar hot och skadegörelse. Foto: SVT

Butikschefen ”Det här är inte ok”

Publicerad

Livsmedelsbutiken är öppen igen efter gårdagens oroligheter och idag uttrycker många en trötthet över den negativa trenden i Tjärna Ängar.

– Vi har inte haft problem tidigare, vi har inte känt oss speciellt hotade, men nu ville vi markera med att stänga butiken, för det här är inte okey, säger Terese Awén, butikschef på Hemköp i Tjärna Ängar.

Läs även: Blev grovt misshandlad ”de trodde jag hade ringt polisen”

Det var på söndagskvällen som personalens bilar av någon anledning utsattes för skadegörelse. Flera däck skars sönder och när en firma skulle byta däcken började stenkastningen. Något som också polisen fick utstå när de kom till platsen.

Negativ uppmärksamhet

Ingen person är ännu gripen och händelsen är bara en i raden av olika tillbud som drog igång för en vecka sedan då stenar kastades mot räddningstjänsten. Efter det har sophus brunnit och taxibilar blivit utsatta för stenkastning och de boende i området reagerar negativt både på stöket och den uppmärksamhet som det drar till Tjärna Ängar.

– Tjärna Ängar är mitt område, vi som bor här vill ha det lugnt och fint, säger Maslah Hassan som tror att myndigheterna behöver komma in och prata med ungdomar och familjer om vad som gäller.

TV: Butikschefen om stenkastningen ”Det är inte ok”

Fler bör ta ansvar

Mahat Alas, som också bor i området menar att fler behöver ta ansvar:

– Min åsikt är att det är föräldrarna som måste ta ansvar för sina ungdomar, det och att det finns bra fritidssysselsättningar kan lösa problemet, tror han.

Att det är ett utsatt område är de flesta SVT Dalarna möter överens om

 – Tjärna Ängar är det skönaste stället, men samhället har glömt oss, menar Hassan Bile som flyttat härifrån efter 20 år.

 – Det här området måste utvecklas, vi måste se till att ungdomarna får jobb, då slutar de att göra skit.

Kan bli bra

På Hemköp hoppas personalen att gårdagens stängning har fått alla att tänka till och att man nu går vidare.

– Jag tror att det kan bli bra det här, om vi bara jobbar tillsammans ska inte en liten klick få förstöra och ge Tjärna Ängar ett dåligt rykte, säger Terese Awén.

Fler artiklar om oroligheterna i Tjärna Ängar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna på Tjärna Ängar

Mer i ämnet