Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bybon Marie-Louise tänker bo kvar och se hur det blir och Göran ”tänker acceptera vindkraftsparken” – hör deras resonemang i klippet. Foto: Audrey Erath/SVT

Bybor om vindkraftsparken Älgkullen: ”Man kanske vänjer sig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en flera år lång process börjar nu bygget av Smedjebackens första större vindkraftspark. Älgkullen kommer bestå av femton verk, placerade några kilometer från byn Södra Hällsjön. Bland de bybor som SVT Dalarna pratat med finns det olika känslor kring den kommande förändringen.

– Jag tänker acceptera den, säger Göran Israelsson.

En annan boende i området, Marie-Louise Embretsen, är mer uppgiven inför byggstarten av vindkraftsparken.

Vindkraft i Dalarna

– Det jag tycker känns jobbigt är att vi kommer att höra dem. Ett ljud som aldrig stängs av.

Är du säker på att det kommer bli så? 

– En projektledare sa att vi inte kommer höra dem, en annan sa att vi kommer att göra det. Jag vet inte, jag har bara lyssnat lyssnat på hur andra vindkraftverk låter och pratat med andra som bor nära som säger att det hörs.

Decibelkrav som följs upp

När det gäller buller från vindkraftverk så hänvisar bolaget SR Energy, som äger och kommer driva parken på Älgkullen under hela dess livslängd, till villkor i tillståndet för vindparken. Villkoret innebär max 40 decibel vid bostäder, vilket ska följas upp minst vart femte år för att säkerställa att det följs.

– Ljudnivåerna är reglerade och något vi måste följa. Men vi har respekt för att alla upplever ljud olika och att det blir en förändring för de som bor i området, säger Marika Åkerman, projektledare för vindkraftsparken på Älgkullen.

I klippet: ”Vi bor kvar och ser hur det blir” – hör boende i Södra Hällsjön om vindparken på Älgkullen.

ÄLGKULLEN

Parken ligger i sydöstra delen av Smedjebacken och gränsar till kommunerna Ljusnarsberg, Örebro och Ludvika. Området har pekats ut av Smedejbackens kommun som lämpligt för vindkraft i kommunens vindbruksplan.

Processen drog igång 2014, tillståndsansökan lämnades in 2015 och vann laga kraft 2018. Då hade ärendet avgjorts i mark- och miljödomstolen som gav klartecken till att parken kunde byggas delvis i naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Enligt SR Energy beräknas vindparken årligen producera 270 GWh vilket motsvarar den årliga förbrukningen av hushållsel för 54 000 villor.

SR Energy kommer via sitt helägda bolag Älgkullen Energi att äga och driva vindparken under hela dess livslängd, 35 år.

Källa: SR Energy och Dala-Demokraten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet