Foto: Sofie Lind, SVT

Bygdegårdar kan bli nya postombud – satsning för bättre service på landsbygden i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt två-årigt projekt ska nu se över servicepunkter ute på landsbygden i Dalarna. Kan bygdegårdar kanske blir stärkta knutpunkter med både postombud, träffpunkter eller annat?

I byn Nornäs mellan Sälen och Älvdalen är frågan högst aktuell. Här finns idag en bygdegård – men närmsta postombud för att hämta ett paket kan i bästa fall vara i Sörsjön, en dryg mil bort i grannkommunen, annars fyra till sex mil bort i Särna eller Älvdalen.

Många idéer om vad servicepunkt kan vara

Att bygdegården i framtiden kanske skulle kunna bli ett postombud diskuteras nu. Men många idéer är på bordet. Projektet är bara i sin linda och en förstudie pågår, berättar projektledaren Sigrid Larsson.

– Vi vill se vad vi kan utveckla och se vad man kan åstadkomma om vi samarbetar över gränserna. Vad händer om vi sitter tillsammans och diskuterar framtiden?

”Inventera vilken service vi behöver”

Projektet har fått ekonomiska medel via landsbygdsprogrammet, så det är Tillväxtverket som är tillsynsmyndighet. Därefter har både Region Dalarna och Älvdalens kommun gått in med medfinansiering.

Leo Persson bor i Nornäs och är ordförande i bygdegårdsföreningen. Han ser positivt på projektet.

– Det är för att inventera vilken service vi behöver – för alla behöver inte lika service kanske, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.