Foto: TT

Alliansen vill öppna för privata aktörer – Stöttas av (C)

Uppdaterad
Publicerad

Efter den kris som präglat verksamheten på kirurgavdelningen i Falun vill alliansen nu ta in privata aktörer för att få ordning på problemen. De får stöd av Centern, som varit stödparti år majoriteten.

– Någonstans är det ju fel, det har alltid varit väldigt hög status att jobba på kirurgavdelningen och nu hittar vi inte folk, säger Ulf Berg (M).

Inställda operationer

Efter den kris som bland annat gjort att operationer av patienter med cancer fått ställas in på kirurgkliniken i Falun vill nu alliansen med stöd av Centern öppna för privata aktörer. Centern som varit stödparti åt majoriteten sedan valet väljer nu alltså att stötta alliansen.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

– När mål som satts i landstingsplaner inte nås så måste vi kolla hur vi kan göra på ett annat sätt, säger Lena Reyier (C), och fortsätter:

– Vi har haft i vår landstingsplan sedan 2015 att konkurrensutsätta de verksamheter som inte uppfyller det vi sagt, och i stället lägga ut verksamheten på entreprenad.

(S): Inte aktuellt

Hon lyfter bland annat exemplet med den nyligen öppnade privata urologiavdelningen vid Borlänge sjukhus som ett sätt att minska köerna.

Gunnar Barke (S), säger dock att det inte är aktuellt att ta in privata aktörer när det gäller kirurgavdelningen.

– Vi måste undersöka först vad som kan göras internt, och analysera vad det är som gör att det inte fungerar i ledningen av kirurgen i Falun, säger Gunnar Barke (S).

Men om man i den analysen ser att det behövs privata aktörer?

– Det får vi ta ställning till då, säger Gunnar Barke.

Arbetsmiljöundersökning på gång

Något som dock både majoriteten och oppositionen inom Landstinget är överens om är att ge landstingsdirektören i uppdrag att göra en arbetsmiljöundersökning på kirurgen i Falun.

– Vi behöver ha besked vad situationen på kirurgen beror på, säger Gunnar Barke.

LÄS MER: Kris på kirurgkliniken – alla canceroperationer stoppas

LÄS MER: Ambulanssjuksköterskor ska lätta krisen för kirurgkliniken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Mer i ämnet