Foto: Bengterik Busk/SVT

(C) vill utreda behovet av fler ambulanser i Dalarna

Publicerad

Centerpartiet föreslår i en motion att landstingsfullmäktige ska utreda behovet av fler ambulanser i länet, och vad det i så fall skulle kosta.

– När SOS Alarm nu sagt upp första hjälpenavtalet med flera kommuner så måste det här snabbt utredas, säger oppositionsrådet Lena Reyier (C).

Uppsägningen av första hjälpen-avtalet innebär att räddningstjänsterna idag inte åker på lika många ambulanslarm som tidigare. Hon konstaterar också att ambulansen har fler larm idag än tidigare.

Centerpartiet vill också utreda behovet av samverkan mellan kommuner och landsting när det gäller just första hjälpen-insatser.

– De föreslagna utredningarna är ett viktigt steg för att få en jämlik vård i hela Dalarna, säger Göte Persson (C).

Landstinget har IVPA-avtal med SOS Alarm som innebär att räddningstjänsten skickas ut i alla länets kommuner i väntan på ambulans då det gäller befarat hjärtstopp, livshotande andingsproblem och då den sjuksköterska som landstinget har stationerad hos SOS bedömer att räddningstjänsten ska åka ut. Det avtalet gäller fortfarande.

Till detta avtal har flera kommuner tecknat tilläggsavtal med innebörden att räddningstjänsten larmas ut på alla Prio-1 larm (då det är fara för liv) som ambulansen har. Det är dessa tilläggsavtal som SOS Alarm nu sagt upp med motiveringen att dom bara kan ha sådana här avtal med sjukvårdshuvudmän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer