Camilla åker till Avesta för att besöka Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera av arbetsförmedlingens kontor lagt ner i Västmanland är Avestakontoret det närmaste för Camilla Andersson.

Hon besöker kontoret med sin man och hans pappa som båda är arbetssökande.

Camilla Andersson som är från Norberg kunde tidigare besöka arbetsförmedlingens kontor i både Norberg och Fagersta, men eftersom den förstnämnda är nedlagd och det andra bara finns tillgängligt för bokade besök, har hon och hennes man tvingats åka över till Dalarna i stället.

– Än så länge är det första gången vi är här. Han har haft nystartsjobb men nu var det slut så därför var han tvungen att komma hit, säger Camilla Andersson.

Mänskliga möten kan behövas

Kontoren lades ned för att man vill att arbetssökande ska hålla den största delen av kontakten digitalt. Men digitala ambitioner till trots finns det vissa fördelar med möten som innebär mänsklig kontakt, som när papper ska skrivas på. Det tycker i alla fall Camilla Andersson.

Mer folk i början av månaden

När SVT besöker Arbetsförmedlingen en torsdagförmiddag är det en hel del arbetssökande, även om vissa av dem har ärenden till Skatteverket och Försäkringskassan som sitter på samma plan.

En av Arbetsförmedlingens sektionschefer i Avesta, Mats Wallertz, säger att det är mer folk i början av månaden.

– Det beror på att folk har mer ärenden då. Arbetssökande har papper som ska fyllas i och skickas in, så det är en större tillströmning då.

”Känns mer stressigt här”

Camilla Andersson tycker att det känns stressigt nog som det är, trots att det är slutet av månaden. På Fagerstakontoret var känslan annorlunda.

– Det känns mer stressigt här. I Fagersta var det nog i alla fall fem personer som jobbade samtidigt med att ta emot folk, säger Camilla Andersson.

Hör Camilla Andersson i klippet om vad hon tycker om att tvingas åka till Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.