Foto: TT Nyhetsbyrån

Chatt: Hur mycket vill du jobba hemifrån efter pandemin?

Publicerad

Många av oss har jobbat hemma under pandemin. Vissa tycker att man blir mer effektiv på hemmaplan, andra tycker att det är pest att jobba utan kollegor. Dela dina tankar och erfarenheter i vår chatt.

På många arbetsplatser pågår arbetet med att besluta hur det ska se ut med hemarbete när pandemin är över.

Hur tänker du och hur tänker din arbetsplats? Vill du jobba hemma på heltid även framöver, bara då och då, eller vill du helst aldrig mer behöva se ditt provisoriska hemmakontor? Dela med dig av dina tankar här i chatten.

SVT rapporterade · Hur mycket vill du jobba hemifrån efter pandemin?

Jag är jurist och jobbade innan pandemin på kontor. Att jobba hemifrån har varit det bästa jag gjort. Jag är en social person men jag har sluppit pendla, stress, långa dagar och jag är dessutom mycket mer effektiv när jag jobbar hemifrån. Jag äter bättre, sover bättre och plötsligt har jag tid och ett liv bredvid jobbet där jag har möjlighet att träffa familj och vänner. Mitt sociala behov uppfylla då genom att träffa människor som jag verkligen bryr mig om. Jag vill aldrig jobba på kontor fem dagar i veckan igen. Som mest en dag för att skapa samhörighet med mina kollegor.

Hanna

Att bara slippa de alla onödiga mötena. Jag är alltid full av skratt när någon på teams som sitter i USA eller i Indien presenterar en timme om något super viktigt enligt den individ eller enligt hans/hennes chef och sedan får man en fråga om publiken har någon kommentar eller en fråga. Då 30 pers som lyssnade har nästan alltid inga åsikter för de fattar ett skit av vad var sagt för de flesta stora bolag är så invecklade och så komplicerade att ingen vet vad den andra faktiskt gör men ändå tvingar de oss att sitta och lyssna och ha åsikter. Vilken tidsslöseri! Låt oss jobba istället och låt oss va ledigt tidigare så att vi har något liv utanför jobb! 100% hemifrån. Är ledig idag därför skriver jag här om någon frågar.

Antonina

Efter mycket tjat fick jag och min kollega jobba hemifrån från och med i år. Det fungerar utmärkt! Alla är nöjda. Jag är på kontoret 5 dagar på tre veckor enligt rullande schema. Det innebär mer än 2000 kronor kvar i plånboken, mindre stress (jag kan t.ex. dammsuga på frukostrasten) och jag får två timmar extra hemma varje dag som läggs på promenader och sömn. För mig är detta perfekt! Men nu ska vi tillbaka till kontoret på 60% och jag har tröttnat redan innan det är dags. Jag kommer att leta efter ett annat arbete.

S

Välkommen tillbaka till kontoret! Många vill jobba hemma 3-4 dagar och på kontoret resterande? Måste bli dyrt för arbetsgivare att tillhandahålla stora kontorslandskap och samtidigt betala för hemmakontor?

Lars

Det är dags för en klimatomställning och staten bör gå i spetsen genom att tillåta sina anställda en flexibel arbetsplats. 1-2 dagar i veckan för gemensamma möten och interaktion har visat sig inte bara ökat produktiviteten utan sjukskrivningstalen sjunkit till historiska låga tal!
Låt oss jobba hemma 3-4 dagar i vecka för att gynna miljön genom minskning av CO2 utsläpp samt hållbart arbetmiljön, när vi ändå kommer att jobba tills vi är 80 år!

Statlig anställd

Dags att sluta följa den amerikanska modellen. Det var dumt att kopiera i Sverige de öppna kontorslandskap, ingen är nöjd med detta. Idag ser man tydligt att USA är ingen förebild för oss och inte de andra stora makter i världen heller. Sverige måste gå sin egen väg för att ha nöjda och friska medborgare. Vi måste sluta följa grinig USA och Kina och skapa sitt eget sätt att arbeta. Mindre jobb och mer livskvalitet med fokus på familjen. Jag är mammaledig nu så jag ger mig frihet att kommentera innan lunchen ;)

Fanny

Vill definitivt inte gå tillbaka till en 5dagars-vecka igen. Att slippa trängas i bussar 10 gånger /vecka för att komma fram till ett kontor där man ändå trycker in hörlurar för att kunna jobba fokuserat och slippa bruset av folk runtom är ju bara lite onödigt. 2 dagar i veckan kunde vara standard framöver för en hel del öppna kontorslandskapsjobb, tex vid möten. Trevligt att träffa folk och kunna säga "hej" till kollegor ansikte mot ansikte i gångarna, men man är ju på kontor för att jobba och inte så mycket för att socialisera om dagarna, den tiden finns inte riktigt när man har massor att göra i arbetet. För att inte nämna att man faktiskt kan slappna av under lunchrasten, istället för att tvingas sitta på hårda stolar och lyssna på folks historier under pausen och låtsas vara intresserad. Hellre lagt mig ner en stund och vilat ut mentalt eller gjort lite nytta i hemmet.

M

Vi har teknik, vi vet att det funkar, människor är mer glada och avslappnade - dags att implementera hemarbete för alltid och sluta tvinga människor till fake social liv till obekväma öppna kontorslandskap, pendling osv. Regeringen måste se till att människor har det bra och inte bolag. De är för oss och inte tvärtom. Det är vi som tillverkar och köper produkter. Vi bidrar till utvecklingen av detta landet och inte företagets aktieägarna. Det är vi som sliter oss varje dag, vi som offrar vår familjeliv, våra barn uppväxt, våra bästa år. Gör om världen, förkorta arbetspass, låt oss jobba hemifrån, begränsa vinster till aktieägarna och dela pengar till dem som verkligen jobbar. Ingen behöver en till superbåt eller en till privat jet eller ett hus i varje land. Dags att sluta med den galenskap.

Robert

Till KB: Vi är ingen resurs till företag, vi är människor och det är vi som skapar värde av företaget. Utan oss människor blir det bara chefar och ägare med sin vilja att styra och tjäna mer och mer. Utan oss kommer företaget ingenstans. Vi är ingen Human Resource, detta namn skapades av griniga amerikanska korporationer vilka förstör vår miljö och målar sig själva till miljövänliga och vänliga för sina anställda trots att de betraktar oss precis som du säger som resurs. Jag vägrar kalla mig en resurs. Dags att tvinga korporationer att låta människor arbeta hemifrån med samma lön plus extra peng för kontors grejer som patroner till skrivaren, papper osv. De måste uppskatta oss för utan oss har de inga konsumenter och inga som bidrar till företagets utvecklingen. Punkt slut.

Alice

Förresten, det är ett gott tecken att de flesta kommentarer här kom in innan kl 08! Det säger något om hemarbetarnas arbetsmoral! Själv jobbar jag deltid och kan med gott samvete läsa nyheter kl 09 en onsdag. =)

Eva

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer