Fäbodstugeägare måste även fortsättningsvis betala soptaxa i Malung-Sälens kommun. Foto: SVT

Chockhöjning av soptaxor – och fäbodstugor får fortsätta betala

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun är på väg att göra en kraftig höjning av sophämtningsavgifterna för de flesta fritidshusen i kommunen.
Men samtidigt ser det ändå ut som att kommunen tänker behålla de hårt kritiserade sopavgifterna för enkla fäbodstugor och jaktkojor.

– Det är rättvist, menar Björn Sjögren vd för det kommunala avfallsbolaget Vamas.

Det var när avlägset belägna fäbodstugor och jaktkojor plötsligt skulle börja betala för sophämtning som ett flera år långt infekterad bråk inleddes i Malung-Sälens kommun.

Ny taxa för fritidshus

Och kommunen fick viss bakläxa. Domstol slog fast att det inte var alldeles rätt att ta ut grundavgiften när det faktiskt inte hämtades några sopor vid husen.

På tisdagen presenterades därför ett nytt soptaxeförslag – och det blir förändring för fritidshusen i hela kommunen.

– Det har inte varit rätt att ta ut så hög avgift för de här enklare stugorna. Det är motiverat att ta ut en lägre avgift för dem, säger Björn Sjögren vid Vamas.

Grundavgift kvar

Årsaviften för enklare fritidshus halveras enligt förslaget från drygt 600 kronor till knappa 300 kronor om året. Ett enkelt fritidshus är sådana där man får bära in vatten själv och där det finns utedass.

Men grundavgiften för dessa stugor blir ändå kvar. I andra kommuner, som Vansbro och Orsa, har politikerna slopat den här just den här sopaviften för enkla fäbodstugor och jaktkojor.

– Vi har varit väldigt noga med det. Det ska inte vara någon grundavgift där, säger Mikael Thalin (C) kommunalråd i Orsa.

– Vi tycker inte att det är rätt. Det är en fråga i branschen om det faktiskt är lagligt som de har gjort i Orsa. Vi vill inte gå den vägen. Det här är mer rättvist, säger Björn Sjögren.

Dyrt fritidshus – högre taxa

Nu blir det lite ändring, alla får fortsätta betala och de stora förlorarna är de som äger fritidshus med högre standard. De får enligt förslaget en kraftig höjning av grundavgiften – plus 38 procent. Från i dag lite drygt 600 kronor om året till mer än 830 kronor om året.

Allt för att kompensera sänkningen för de enklaste stugorna.

– Tyvärr får någon annan en höjning och det är motiverat eftersom de genererar mer avfall. Särskilt om man tittar på många stugor i Sälenfjällen, säger Björn Sjögren.

”Ska vara noll kronor”

Det är Lima Besparingsskog som drivit missnöjesfrågan om fäbodstugorna och trots nya besked i dag så verkar striden fortsätta.

– Det är orimligt att de här fäbodstugorna och jaktkojorna är med överhuvudtaget i grundavgiften. Det ska vara noll kronor för dem, säger ordförande Per-Arne Oscarsson.

Nu väntas flera informationsmöten med allmänheten de närmaste veckorna innan politikerna i kommunfullmäktige i februari ska ta definitivt beslut i frågan om soptaxorna i Malung-Sälens kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopavgifter i Malun-Sälen

Mer i ämnet