På väg mot ett fotoområde i Göteborg och ovanligt lugnt i luften. Det är i princip ingen konkurrens från passagerartrafik på storstadsområdenas flygplatser under coronapandemin. Foto: Johan Kronberg/Lantmäteriet

Coronaeffekt ger fritt fram för Lantmäteriets flygfotografering

Uppdaterad
Publicerad

När stora delar av passagerartrafiken står still som en följd av restriktionerna under coronakrisen, så är det plötsligen gott om plats i luftrummet. Det gör att Lantmäteriet har mycket lättare att göra sina flygningar för att fotografera landet från ovan. Redan nu är 30 procent avklarat.

Sedan 2019 har Lantmäteriet sin bas för flygfoto på Dala Airport i Borlänge, och under sommarhalvåret täcker man in en knapp tredjedel av Sveriges yta varje år. Bilderna används inte bara till kartor, utan även i geografiska informationssystem, av myndigheter, kommuner, företag och privatpersoner.

– Vi har alltid molnfritt och snöfritt på våra foton, så vi är väldigt beroende av fint väder, förklarar Jenny Gustafsson som är funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet.

Coronapandemin

”Grönt ljus” i luften

Normalt måste man också konkurrera med passagerartrafiken, men i år minskade passagerarantalet i april på till exempel Landvetter med 99 procent jämfört med förra året enligt Swedavia, och det har varit mycket lättare att få flygtillstånd för Lantmäteriet.

– Det har bara varit grönt ljus. Annars kan det vara så att det är fint väder men fullt i luftrummet, säger Jenny Gustafsson.

Nu är man redan klar med områdena över Göteborg, Gotland, Trollhättan, Mariestad och Arboga. Härnäst ska man flyga över Borlänge, Skåne och Blekinge. För Norrlandskusten med till exempel Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå inväntar man att all snön försvinner.

Väntar på högtryck

Lantmäteriet upphandlar piloter och plan, men fotograferna är egen personal som lärts upp till flygfotografer. Totalt gör man runt 170 flygdagar per år, och även en mindre del av efterbearbetningen sköts i Borlänge.

Nu är frågan om det klara vädret från tidigare i vår kommer tillbaka.

– Det blev verkligen en kanonstart på säsongen. Nu i maj har det varit mindre bra, så vi avvaktar med spänning att det blir högtryck, säger Jenny Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet