Foto: TT

CSN drar in studiestödet för nästan var tionde elev i två dalakommuner

Publicerad

Totalt 507 elever i Dalarnas län fick under studieperioden 2018/19 sitt studiestöd indraget på grund av skolk. Och i Hedemora och Rättvik var det nästan var tionde elev. Det här visar en rapport som Centrala studiestödsnämnden, CSN, har gjort.

Det innebär en ökning med totalt 32 elever sedan läsåret 2017/18.

Dock ser läget inte likadant ut i alla kommuner. För i Gagnef, Vansbro och Älvdalen har ingen elev fått sitt studiestöd indraget.

Stress och press två faktorer

Skillnaderna i hela landet är också stora. Dalarnas 4,9 procent går att jämföra med Gotland som har 13,4 procent. Gotlands andel är den största i Sverige.

Andreas Dahlkvist, som är analytiker hos CSN, förklarar de olika faktorerna som spelar in.

– Enligt Skolverket påverkar den sociala situationen utanför skolan, men även hur eleven upplever stress och press under skolgången, hur många som får sitt studiestöd indraget. En annan faktor kan vara att skolorna förbättrade sina rutiner för rapportering under läsåret, säger han.

Fakta: Andelen indragna studiestöd bland gymnasieelever i Dalarnas län fördelat på kommun

Läsåret 2018/19:

Avesta: 5,4%

Borlänge: 5,7%

Falun: 5,0%

Gagnef: 0%

Hedemora: 9,6%

Leksand: 2,9%

Ludvika: 1,8%

Malung-Sälen: 5,2%

Mora: 4,1%

Rättvik: 9,2%

Smedjebacken: 7,2%

Säter: 6,1%

Vansbro: 0%

Älvdalen: 0%

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.