Elisabeth Jonsson från Umeå är en av de som har trampat iväg i regnet – hör hennes tankar i videoklippet! Foto: SVT

Cykelvasan trampar igång i hällregn

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar Vasaloppets cykelvecka med Öppet spår och rekordmånga deltagare.

Sammanlagt ställer 25 000 deltagare upp i något av årets cykellopp, men förutsättningarna kunde ha varit betydligt behagligare för deltagarna.

Regnet öste ned när SVT:s utsända reporter Gunilla Wikström intervjuade ett antal av dagens 6 500 deltagare inför starten – med paraplyet i högsta hugg. Hör några av dem i videoklippet ovan.

”Har längtat efter regn”

Arrangörerna är nöjda med förberedelserna av banan och och förväntansfulla inför dagen.

– Alla som ställer upp verkar ha cyklat i regnväder tidigare, de är väl förberedda med bra utrustning. Så vi är inte oroliga alls för vädret, säger cykelvasans sportchef Tommy Höglund.

– Den här sommaren har vi ju längtat efter regn och jag tror inte att vädret kommer påverka dagen särskilt mycket. Det är klart att de kommer att bli smutsiga och blöta, men de här cyklisterna tål det, säger VD Eva-Lena Frick.

Större andel skogsterräng

Den ”äkta” cykelvasan avgörs imorgon för tionde gången i ordningen och det är fjärde året som Öppet Spår arrangeras.

– Under de här tio åren har det hänt massor med banan. Första året gick ungefär 40 km av sträckan på asfalt, men nu är vi nere på bara 7 km och cyklisterna behöver aldrig dela väg med öppen trafik, säger Tommy Höglund.

– Över 6 500 anmälda är rekord så att det stänker om det. Jag är jätteglad över att så många väljer cykelvasans 94 km som mål för sin träning, säger Eva-Lena Frick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer