Efter brokollapsen i Ludvika har platsen utretts under fredagen. Foto: Niko Ago/SVT

Efter broraset: Nu ska arbetsmiljöbrott utredas

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter raset av brobygget på Kajvägen i Ludvika är det fortfarande oklart vad som ligger bakom händelsen. Arbetsmiljöverket, Skanska och den underentreprenör som lade betongen har under dagen funnits på plats för att inspektera skadorna.

Raset inträffade när betong sprutades ut i gjutformen på brobygget. Hela byggkonstruktionen föll ihop och 700 ton betong rasade ner över järnvägsspåret.

Under dagen har flera Ludvikabor och tillresta besökt olycksplatsen. En av dem är Conny Bondegård.

Broraset i Ludvika

– Man blir alldeles chockad och bestört. Man tänker på de som blivit drabbade och anhöriga. Det är hemskt att se.

Vad tänkte du när du kom hit idag?

– Oj, det såg värre ut än vad man har sett på bilderna. 

Tre är vårdas fortfarande på sjukhus

Tolv personer skadades. På fredageftermiddagen vårdas tre personer fortfarande på Falu lasarett. Det är oklart om den person som flögs med helikopter till Universitetssjukhuset i Örebro fortfarande är kvar på sjukhuset eller inte.

Trafikverket står som beställare av järnvägsbron och de menar att ansvaret ligger på Skanska.

– Vi har byggherreansvar men sedan är det entreprenören, i det här fallet Skanska, som är ansvarig för säkerheten på arbetsplatsen och som gjort själva konstruktionen, säger Birgitta Johnsson, distriktschef för investering Mitt på Trafikverket.

Facket vill se Skanska ta ansvaret

För fackförbundet Byggnads i Gävledala står det klart vem som borde ta ansvaret:

– Skanska. Det är Skanska som har vunnit upphandlingen för att bygga en järnvägsbro i Ludvika. Sen har man valt att sälja entreprenaden till ett annat företag, säger distriktsordförande Kim Söderström.

Skanska säger till SVT Dalarna att de avvaktar en utredning av händelsen, där man ska hitta orsaken till olyckan och vem som egentligen är ansvarig.

Arbetsmiljöverket och polisen utreder

Skanska säger också att det finns många moment i ett sådant här bygge och att det inte alls behöver vara det företag som var på plats när olyckan skedde, som också är ansvarigt för olyckan.

Det finns ingen prognos över när järnvägen är färdbar igen. En brottsutredning har inletts av polisen om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

– Just nu har arbetsmiljöverket en utredning tillsammans med polisen. Sen är det åklagaren som beslutar när vi får påbörja röjningsarbetet, säger Birgitta Johnsson från Trafikverket.

LÄS MER: ”Det dör arbetare varje månad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet