Ett tiotal poliser var inblandade i dagens tillslag mot en adress utanför Falun. Foto: Lotta Olin Persson/SVT

Dagens insats kopplas till vapentillslag i Borlänge och Avesta

Uppdaterad
Publicerad
Den man i 40-årsåldern som i morse greps utanför Falun är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott. Åklagaren berättar dessutom att tillslaget är en del av en större utredning som sträcker sig flera månader bakåt i tiden.

Redan i början av juni greps en man i Borlängetrakten som häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Eventuellt åtal mot mannen ska väckas senast den 14 september, men enligt åklagaren har utredningen redan lett till misstankar mot ytterligare länsbor.

– Vid första gripandet gjordes beslag av vapen, och under utredningen har det kommit fram uppgifter om att även andra personer har hanterat vapen, säger kammaråklagare Kristofer Magnusson till SVT.

Ingen tydlig organisation

Den 1 september häktades en man i 40-årsåldern misstänkt för ett vapenbrott i Avesta kommun, och även han är på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Kammaråklagaren menar dock att han inte ser något som tyder på att det rör sig om organiserad brottslighet, men i övrigt är han fåordig om relationen mellan de olika misstänkta männen.

Vapen på teknisk undersökning

Tidigare beslagtagna vapen undersöks just nu på polisens nationella forensiska centrum (NFC), men polisen vill inte berätta något om vilken typ av vapen det är eller vilka fynd som har gjorts vid dagens tillslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer