Arkivbild. Foto: Andres Kudacki/ TT

Dags för årets bästa stjärnhimmel

Uppdaterad
Publicerad

Augusti betyder mörkare sommarnätter. Och även större chans att se det spektakel som väntas på himlavalvet. Under 10 – 13 augusti kommer man kunna se flera stjärnfall i minuten.

Snart kommer meteorsvärmen Perseiderna åter att kollidera med jordens atmosfär. Under ett par dagar kan man se kraftigt förhöjd aktivitet av stjärnfall – alltså små stoftkorn, eller rymdskräp, som i hög hastighet krockar med jordens atmosfär och lyser upp när de brinner upp av friktionsvärmen. Under fredagen den 12 når meteorregnet sitt maximum.

Två stjärnfall i minuten

-Man kan se ett eller två stjärnfall per minut, men det beror ju lite på var man befinner sig, bäst är en mörk plats utanför staden. I år kommer det vara en måne som lyser upp himlen lite, men det blir inga större problem, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i astronomiföreningen Tycho-Brahe-sällskapet.

Man behöver inga hjälpmedel för att titta på meteorsvärmen, vem som helst kan titta på himlen och få en stjärnfallsuppvisning. Förutsatt att det inte är för molnigt. Och enligt SMHI finns det hopp:

Chans för klara himlar på kvällen

-Det kommer ju inte vara ett högtryck som betyder att det är klart hela tiden, men i och med att vi har sommargång på vädret finns det chans för klara himlar på kvällen. Främst i södra Sverige kan det bli en del klara områden, men prognosen är fortfarande osäker, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog.

Fakta: Meteorer

Meteorer är stoftpartiklar som kolliderar med jorden och genom friktion mot atmosfären hettas upp och förångas.

Meteorer rör sig tiotals kilometer per sekund.

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer i augusti varje år när jorden passerar kometen Swift-Tuttles bana.

Källa: Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.