Mycket har förändrats under de senaste 100 åren men till skillnad från Björnes magasin finns Dala Demokraten forfarande kvar. Foto: TT

Dala-Demokraten firar 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 december 1917 kom det första numret av Dala-Demokraten ut. Om två veckor fyller tidningen 100 år. Det firade man med en tillställning i Borlänge under torsdagen.

– Det känns storartat, sa Lisa Pehrsdotter som är ansvarig utgivare, när hon fick frågan hur det känns att vara chef för en tidning som fyller 100 år under firandet i Borlänge.

Inga lokalredaktioner idag

Arbetarrörelsen ägde Dala- Demokraten fram till 2013 då den togs över av Mittmedia. Idag har tidningen inga lokalredaktioner och en del av det material som publiceras i Dalarnas tidningars publikationer, till exempel Falu-Kuriren, publiceras också i Dala- Demokraten.

– Det har varit en utmaning att fortsätta göra en bra papperstidning och samtidigt jobba digitalt, säger Lisa Pehrsdotter.

Tror att papperstidningen kommer att leva kvar

Idag har Dala Demokratens papperstidning cirka 8 000 prenumeranter och Lisa Pehrsdotter tror att papperstidningen kommer att finnas kvar ett tag till i någon form. Hon säger att den i framtiden kanske inte kommer ut lika ofta och att den kanske också delas ut på ett annat sätt.

– Framför allt kommer vi att satsa på att bli mer digitala, det är dit utvecklingen går, säger hon.

TV: Dala-Demokraten fyller 100 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.