Foto: Tåg i Bergslagen

Ja till nya dubbeldäckartåg i Dalarna – kan tas i trafik nästa år

Publicerad

I slutet av nästa år väntas det första av sju dubbeldäckare börja trafikera Dalarna för Tåg i Bergslagen. Regionfullmäktige i Dalarna ställde sig på måndagen bakom tåginvesteringen som bygger på att även regionerna Örebro, Västmanland och Gävleborg satsar drygt 200 miljoner kronor vardera.

Sammanlagt handlar det om sju nya tåg av fabrikat Stadler som ska ersätta fem äldre x14-tåg och möjliggöra utveckling av tågtrafiken bland annat mellan Ludvika och Västerås samt mellan Borlänge och Mora.

Hugo Oljemark, vd Tåg i Bergslagen

– Vi får se var det finns efterfrågan och var de gör mest nytta, säger Tåg i Bergslagens vd Hugo Oljemark om de nya tågen som väntas i trafik under 2022 och 2023.

Regionerna i Örebro och Västmanland har redan sagt ja till investeringen. Med Region Dalarnas ja under måndagen återstår det nu att regionfullmäkige i Gävleborg också gör detsamma för att affären ska bli av. Det väntas ske i slutet av veckan.

Tåg i Bergslagen grundades år 2000 och ägs till lika delar av de fyra regionerna. Tågen körs sedan 2016 av SJ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer