Gamla svenska landmärken förfaller

Uppdaterad
Publicerad

Dalahästen i Avesta som just nu förfaller är inte ensam. En träbjörn i Sveg, ett Y utanför Sundsvall och världens största luciakrona i Skutskär är tre exempel på landmärken som antingen tagits bort eller håller på att falla isär.

OBS: Den här artikeln är skriven i maj 2017. Världens största dalahäst i Avesta är inte ensam om att vara ett landmärke i stort behov av renovering. På flera håll i landet står uppmärksammade byggnadsverk som förfallit.

Ruttnande björn

I Sveg byggdes 2005 en jättelik björn i trä. Björnen började efter några år att ruttna och mögla efter att vatten läckt in i konstruktionen. Som en följd av vattenskadorna började björnens huvud ”nicka”, vilket gjorde att en ställning sattes under björnens haka för att hindra huvudet att falla ner. Att riva björnen skulle kosta 600.000 kronor.

Dalarna – Dalahästen i Avesta

Tvist om luciakrona

I Skutskär satte kommunen upp världens största luciakrona i slutet av 1980-talet. I slutet av 90-talet slutade man sätta upp kronan eftersom politikerna inte ansåg att den upprustning som behövdes var värd att göra. På senare år har ett privat initiativ undersökt om det skulle gå att sätta upp kronan igen. Kronan sattes dock aldrig upp. Det föll på en tvist mellan initiativtagarna och kommunen om var den skulle stå. 

Sprickande Y

Utanför Sundsvall står sedan 1995 ett gigantiskt Y, skapat av konstnären Bengt Lindström. Precis som dalahästen i Avesta så har färgerna på konstverket falnat. Dessutom har den börjat spricka. En renovering beräknas kosta 5-10 miljoner kronor. Ett område runt Y:et har spärrats av för att inte någon ska få färgflagor eller fallande betongbitar på sig.

Världens längsta linbana hänger löst

Bygget av en 96 km lång linbana mellan gruvorna i Kristineberg och Boliden startade 1942. Idag är 13 km farbara, mellan Örträsk och Mensträsk i Västerbotten, men banan är hotad då en nödvändig besiktning kostar 300.000 kronor. Linbaneföreningen har inte pengarna men vill sälja banan i dugligt skick. I mars 2017 tändes nytt hopp då föreningen beviljades en halv miljon i bidrag. Nu krävs godkännande från Jordbruksverket.

Soluret togs ned

Det var en av Pajala kommuns största attraktioner, och ett av världens största, men nu har soluret på Stortoget i Pajala monterats ned av säkerhetsskäl. Träet var för ruttet, och kommunen kan inte avsätta 300.000 för att ersätta de gamla stockarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalahästen i Avesta

Mer i ämnet