Dalarna har en av Sveriges farligaste vägar

Publicerad

Men trots dödsolyckor kan det dröja sex-sju år innan Trafikverket sätter upp mitträcken och nu växer kritiken mot det.

E16/Väg 70 mellan Borlänge och Djurås är Dalarnas mest trafikerade väg, här passerar 10 000 fordon per dygn.

Det är också en av landets 100 farligaste vägsträckor, enligt Trafikverkets egen hemsida.

Den senaste dödsolyckan inträffade 10 juni, när en personbil kom över på fel sida och frontalkrockade med en timmerbil. En olycka som hade kunnat undvikas om det funnits mitträcken.

– Jag tycker det är bedrövligt. Är vägen så farlig som Trafikverket själv säger, så borde den åtgärdas mycket snabbare, säger Lennart Kjellin som är ordförande för Motormännen i Dalarna.

Trafikverket har pengar för att göra mötesfri väg på halva sträckan, 8 kilometer, mellan Borlänge och Gimsbärke. Byggstart tidigast 2018 – 2019.

Men resterande åtta kilometer upp till Djurås finns inte ens i nån plan och är därmed osäkert om den alls kommer att åtgärdas.

– Man måste prioritera trafiksäkerhet, säger Lennart Kjellin. Sveriges bilister betalar varje år in cirka 90 miljarder till statskassan men bara en tredjedel går tillbaka till vägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Farliga vägar

Mer i ämnet